Konstnärsmaterial online hos Hammarö Ramverkstad

FAQ - Vanliga frågor och svar om färg


 Frågor gällande färg och betydelse av ord

Vad betyder Hue (substitute)? 
 färgen innehåller substitut (ej rena pigment) och ett sätt för tillverkaren att göra billigare   färg till konsumenter. Dessa färger innehåller oftast mer krita en rena färgpigment
Vad betyder Opaq? 
 Färgen är täckande
Vad betyder Ljusbeständig (lightfastness)? 
 Färgen står emot ljus och behåller sin färgintensitet. Delas oftast in i tre nivåer (I, II, III)   Vissa färger klarar ljus bra andra mindre bra.
Vad betyder Staining? 
 Färgens förmåga att klumpa sig (ansamling av pigment)
Vad betyder Granulation? 
 Färgpigmentet har en viss kornighet
Vad står begreppen Artistkvalitet eller Konstnärskvalitet för?

 I en snävare definition avser termen konstnärsfärger målarfärger med hög koncentration   pigment och bindemedel av hög kvalitet, till skillnad från studiefärger, där dyra pigment   ersatts av billigare eller finns i lägre koncentration och ersatts av till exempel krita, vilket   ger mindre mättnad/lyster.

 Övriga artiklar som penslar etc - är betydelsen att de oftast är hantverksmässigt utförda.   Tillverkaren lägger resurser på kvalitetsmaterial och kontroll.

Vad står begreppet Studiekvalitet för?
 Studiefärger, där dyra pigment ersatts av billigare eller finns i lägre koncentration och   ersatts av till exempel krita, vilket ger mindre lyster.
Vad betyder Heavy Body (HB)?
 Färgen är tjockare och innehåller mindre mängd förtunningsmedium
Hur skiljer sig gouache från akvarell?
 Konsistensen är en skillnad, men huvudpunkten är att gouache är opak/ogenomskinlig,   medan akvarell oftast är mycket mer transparent naturligt
Vad är skillnaden mellan heavy och soft body?
Om du trodde att Soft Body bara var en urvattnad Heavy Body, skulle du ha fel.
Denna flytande formel med låg viskositet skapades faktiskt först. De två färgerna har kompatibla bindemedel och packar samma höga pigmentbelastning. Men tunnar du Heavy Body med vatten eller medium minskar du koncentrationen och får märkbart svagare färger. Färgkänsla, prestanda och stabilitet påverkas också, så välj rätt konsistens av färg för uppgiften.
 
Välja färg?

För att välja och blanda färger väl måste du förstå egenskaperna hos de pigment de innehåller. Varje pigment har olika egenskaper och dessa påverkar hur det kommer att interagera med andra pigment.

Pigment kan vara mineralbaserade eller syntetiska. De tidigaste pigmenten startade livet som naturligt förekommande ämnen som finns i marken, såsom umbra och sienna. Andra härrörde ursprungligen från naturliga ämnen men är nu syntetiskt tillverkade. Och andra har uppfunnits i labbet som biprodukten av en kemisk reaktion!

De viktigaste sakerna att titta på när du väljer en färg är pigmenttyp, opacitet, ljusäkthet och styrka. Vissa pigment har en stark färgningsstyrka och skapar färgblandningar som är skarpa och ljusa, medan andra tenderar att gråna när de blandas.

Vissa pigment kommer att vara transparenta, andra halvtransparenta och andra helt ogenomskinliga. Vissa pigment är stabila och tål ljusexponering utan att förändras. Andra kommer att förändras omedelbart när de utsätts för ljus och det här är inte bra om du arbetar med en bit som du vill ska hålla.

Märkning av färg ger dig pigmentkoderna varje färg innehåller, plus detaljer om dess opacitet och ljusäkthet